Trójkąciki z musem serowo – ziołowym to prosty pomysł na przekąskę na imprezę lub spotkanie w gronie przyjaciół. Robi się je bardzo prosto z gotowych składników tj. ciasto francuskie i serek kanapkowy.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 16 sztuk
Składniki:
420 g gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki czarnuszkiMus:
250 g serka kanapkowego śmietankowego
100 g serka topionego ziołowego
1 pęczek szczypiorku
½ pęczku natki z pietruszki
1 duży ząbek czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na 2 równe części, złożyć na pół i pokroić na 16 dwuwarstwowych trójkątów. Roztrzepać jajko i posmarować każdy kawałek ciasta, a następnie posypać czarnuszką. Piec zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 15 minut).
Mus serowo – ziołowy:
Serki wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekanym szczypiorek oraz natkę. Mus doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Ciepłe ciasto rozłożyć na 2 części, a jak już wystygnie do środka nałożyć mus.