KuchniaWeDwoje.pl

Trufle czekoladowe z żelkami i białą czekoladą

Trufle czekoladowe są po prostu pycha!!! Naprawdę jestem zachwycona ich smakiem 🙂
Są bardzo słodkie o konsystencji miękkie w środku, a na zewnątrz w twardej, grubej skorupce z czekolady.
I wyglądają naprawdę pięknie.


  Czas wykonania: 1 h (+4 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 20 sztuk

Składniki:

100 g herbatników
60 g czekolady gorzkiej 70 %
70 g serka mascarpone
30 g żelek
3 kostki białej czekolady

Polewa i dekoracja:
100 g czekolady mlecznej
3 kostki czekolady białej

Przygotowanie:

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Herbatniki zmiksować na piach.

Herbatniki, rozpuszczoną czekoladę i serek mascarpone połączyć ze sobą.

Żelki i białą czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy truflowej.

Z masy uformować małe kuleczki, ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Polewa:
Gdy trufle stwardnieją w kąpieli wodnej należy rozpuścić mleczną czekoladę i obtoczyć każdą kulkę. Trufle obsypać startą na małych oczkach białą czekoladą i odstawić na kolejne 2 – 3 godziny do lodówki.

Krok po kroku:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

2. Zmiażdżyć herbatniki

3. Wymieszać czekoladę, z herbatnikami i serkiem mascarpone

4. Czekoladę i żelki pokroić

5. Połączyć czekoladę i żelki z masą

6. Uformować niewielkie kuleczki

7. Obtoczyć kuleczki w rozpuszczonej czekoladzie

8. Trufle posypać startą białą czekoladą

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version