Te trufle na słono są zdecydowanie wersją wytrawną, pasującą do wina – są ostre i słone.
Ja osobiście wolę słodkie trufle, ale zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Trufle mają ciekawy, rzadko spotykany smak.
Czas wykonania: 30 min (+4 h oczekiwania)
Ilość porcji: 15 sztuk
Składniki:
100 g czekolady gorzkiej
100 g serka kanapkowego
½ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki pieprzu czarnego
szczypta soli
3 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki wymieszać z lejącą czekoladą i odstawić do lodówki na 2 godziny, żeby masa stężała.
Gdy masą będzie twarda za pomocą małej łyżeczki uformować kuleczki i obtoczyć je w kakao.
Odstawić ponownie do lodówki na 2 godziny.