Pamiętam zeszłoroczne uszka wigilijne… Wtedy nie byłam jeszcze taką fanką gotowanie, a raczej wielu rzeczy nie potrafiłam zrobić, więc uszka kupiliśmy gotowe w sklepie. Wydawało nam się, że będą dobre, w końcu wzięliśmy produkt sprawdzonej firmy… Po Wigilii stwierdziłam, że już nigdy w życiu nie kupie gotowych uszek! Były okropne…
Kilka dni temu postanowiłam przygotować uszka wcześniej i zamrozić. Wyszły naprawdę super! Mają delikatne i cienkie ciasto z dużą ilością grzybowego, dobrze przyprawionego farszu:)
Już nie mogę doczekać się kolacji Wigilijnej 🙂 Uszka i grzybowa to moje ulubione dania!
Zachęcam wszystkich do przygotowania własnoręcznie wszystkich dań, wtedy na pewno unikniemy niesmacznej niespodzianki 🙂
Czas wykonania: 1 h 15 min
Ilość porcji: 30 sztuk
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
½ szklanki wody
1 łyżka olejuFarsz:
25 g suszonych grzybów
½ cebuli
1 łyżka masła
1 płaska łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Grzyby gotować 30 minut w 300 ml wody.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto. Zawinąć w folię aluminiową, aby nie obeschło.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła.
Ugotowane grzyby opłukać, posiekać i wymieszać z cebulą oraz bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętając, że ciasto na pierogi jest niesolone, a farsz powinien być dość słony i pieprzny).
Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy, za pomocą literatki (moja miała średnicę 5,5 cm) wyciąć kółka. Ciasto nafaszerować i zlecić uszka (krok 8.)
Uszka gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie.
Moja rada: Często robiąc uszka przygotowuje ich więcej, wtedy gotuje je krócej (3 minuty) i zamrażam. A w dzień wigilii wrzucam do wrzącej wody na 2 minuty i są gotowe.
Gotowe uszka podawać z barszczem czerwonym.
Link :
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: