Wuzetka straciatella to połączenie tradycyjnego ciastka W-Zetka z masą straciatella. To bardzo słodkie ciasto z dużą ilością czekolady, którym mogę zajadać się w nieskończoność i nigdy mi się nie przeje:) Jest wspaniałe!
Czas wykonania: 2 h 30 min ( + 1 h oczekiwania)
Ilość porcji: 24 kawałki
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakaoMasa:
500 ml śmietanki kremówki 36%
500 g serka mascarpone
200 g białej czekolady (2 tabliczki)
100 g czekolady gorzkiejPolewa:
120 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
85 g masła
Przygotowanie:
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną masę dodając odrobinę soli. Następnie dodać cukier. Miksować do momentu, aż piana zacznie gęstnieć (będzie przyjmować konsystencje bezy).
Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do piany przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać kakao i całość wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 równe części. Biszkopt dobrze upiec dzień wcześniej.
Masa:
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem.
Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać kawałki gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić.
Masą przełożyć biszkopt.
Polewa:
Masło i czekoladę rozpuścić, wystudzić.
Polać ciasto i odstawić do lodówki.
Wygląda apetycznie! Ja na nie mówię mleczne kanapki 😀
Na początku mało to być ciasto straciatella, ale z wyglądu przypomina mi bardziej wuzetkę stąd taka nazwa 🙂
Pozdrawiam! 🙂
Jest pyszna
Wypróbuję na pewno
Wyglada super
500 ml sera mascarpone czyli 500g?
Witam,
500 g 🙂