Zapiekanka arabska z bakłażanem jest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ciekawe połączenie ostrego sosu z lekko słodkawym mięsem.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
400 g bakłażana (2 sztuki)
125 g sera mozzarella
250 g mięsa mielonego
700 g przecieru pomidorowego (passaty)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy garam masala (link poniżej)
100 g orzechów arachidowych niesolonych
1 łyżka harissy (zrobiłam samodzielnie: 70 g papryki chilli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oliwy)
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bakłażan pokroić w plastry o grubości 0,5 – 1 cm, ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec partiami (plasterki nie powinny na siebie nachodzić) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni po 7 – 9 minut z każdej strony. Bakłażany muszą być dobrze podpieczone na brązowy kolor z obu stron, tak aby wyparowała z nich cała woda.
Posiekać jedną cebulę i usmaż na łyżce oleju razem z przeciśniętym czosnkiem przez około 5 minut.
Następnie dodać mięso mielone i podusić (tak, aby z mięsa odparowała cała woda). Po upieczeniu dodać przyprawę garam masala (link do przyprawy poniżej) i szczyptę soli, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 – 3 minuty.
W litrowym garnku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć drugą posiekaną cebulę. Po kilku minutach wlać przecier pomidorowy i gotować. Między czasie zmiksować wszystkie produkty na harissę i dodać 1 łyżeczkę. Całość wymieszać i gotować przez około 30 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na suchej patelni podprażyć orzech.
Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować na spodzie. Następnie ułożyć warstwowo: bakłażany, mięso, sos pomidorowy, kolejną warstwę bakłażanów, mięsa i sos, na wierzch ułożyć ostatnią warstwę bakłażanów, orzeszki i plastry sera.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie ściągnąć folię i zapiec od góry na złoty kolor przez kolejne 10 – 15 minut.
Link do przyprawy garam masala:
https://kuchniawedwoje.pl/garam-masala/