Brokuły, makaron i ser – szybka zapiekanka na obiad lub kolację. Zapiekanka może być jako danie główne, gdyż jest bardzo pożywna oraz jako dodatek do mięs.
Czas wykonania: 50 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
200 g makaronu (kolanko)
450 g brokułów mrożonych
2 łyżeczki soliSos beszamelowy:
3 łyżki mąki
500 ml mleka
200 g sera (50 g parmezanu, 80 g goudy, 70 g ementaler)
40 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzuDodatkowo:
30 g parmezanu (do posypania)
1 łyżkę oliwy
Przygotowanie:
Makaron i brokuły ugotować w osolonej wodzie.
Sos beszamelowy:
W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dolać mleko oraz doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko – energicznie wymieszać. Na koniec wymieszać całość ze startym serem i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.
Makaron i brokuły odcedzić i wymieszać. Następnie wlać sos i połączyć masę.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem przelać całą masę. Po górze posypać startym parmezanem i piec 25 minut w 175 stopniach (5 minut przed końcem przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry i zarumienić ser).
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku:
Hejka,
Zrobiłam tę zapiekankę i wyszła rewelacyjnie!
Polecam