Zapiekanka makaronowa z ricottą i bakłażanem to gorące i smaczne danie na obiad lub kolację, który możemy odgrzać na następny dzień.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 4
Składniki:
300 g makaronu
150 g szynki
½ pęczka natki z pietruszki
150 g bakłażana
80 g czarnych oliwek
50 g sera żółtego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka olejuSos:
250 g serka ricotta
2 jajka
100 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
50 g sera żółtego
400 g pomidorów w kawałkach z puszki
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Sos:
W dużej misce wymieszać składniki na sos – sos powinien mieć jednolitą konsystencję, więc należy najpierw roztrzepać, jajka z mlekiem, śmietanką i serkiem ricotta, a dopiero później dodać starty ser żółty, pomidory i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć przelany zimną wodą i odsączony makaron. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki, posiekaną natkę pietruszki, doprawić i wymieszać.
Przełożyć makaron z dodatkami do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i polać wszystko sosem.
Na górę zapiekanki ułożyć pokrojonego w cienkie plasterki bakłażana i posypać startego sera żółtego.
Zapiekankę przykryć folią aluminiową i piec około 40 minut w 200 stopniach (po 30 minutach ściągnąć folię i przypiec ser).