Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i białym serem ostatnimi czasy skradła moje serce 😉 Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, ponieważ robi się je bardzo szybko i przede wszystkim świetnie smakuje na drugi dzień. Ta makaronowa ze szpinakiem i serem jest przepyszna i pożywna. Spróbujcie koniecznie 😉
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 6 porcji
Składniki:
220 g makaronu
350 g szpinaku
350 g sera białego
2 jajka
1 cebula
50 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 płaska łyżka soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 – 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło, dodać szpinak (jeśli jest zamarznięty należy go podgrzać do czasu, aż się rozmrozi), posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko poddusić i lekko przestudzić.
Ugotować makaron.
Szpinak wymieszać z białym serem i jajkami. Doprawić do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na spód naczynia wyłożyć 2/3 makaronu, masę szpinakowo – serową i pozostały makaron. Całość posypać startym serem żółtym.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok po kroku:
![]() 1. Podsmażyć szpinak |
![]() 2. Ugotować makaron |
![]() 3. Do szpinaku dodać jajko i ser |
![]() 4. Naczynie obsypać bułką tartą i wyłożyć warstwy zapiekanki |
![]() 5. Zapiekankę posypać serem |
![]() 6. Upiec zapiekankę |
Pobierz wersję do druku: