Pożywna zapiekanka rybna na piątkowy obiad lub kolację.
Ja bardzo lubię tą zapiekankę, głównie ze względu na ten sos pomidorowy, jest pycha.
Można dodać więcej kawałków ryby – dla mnie ilość podana w przepisie jest w sam raz 🙂
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 6
Składniki:
4 filety rybne
2 paczki ryżu
125 g sera mozzarella w kulce (1 opakowanie)
2 łyżek oliwy (do wysmarowania dna naczynia)Sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 duża cebula
200 g serka mascarpone
1 jajko
1 łyżka oliwy
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki ziół (bazylia, zioła prowansalskie, oregano)
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ugotować ryż.
Sos pomidorowy:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na maśle. Dodać pomidory i dusić
około 10 minut, aż woda trochę odparuje. Dodać serek mascarpone, roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki i doprawić pieprzem i solą – wszystko wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć ugotowany ryż.
Na ryż położyć surową rybę, wszystko polać sosem pomidorowym. Na samą górę ułożyć plasterki sera mozzarella.
Piec 30-40 minut w 180 stopniach.
Krok po kroku:
![]() 1. Ugotować ryż |
![]() 2. Podsmażyć cebulę i dodać pomidory |
![]() 3. Pomidory wymieszać z serkiem mascarpone i doprawić całość |
![]() 4. Dodać roztrzepane jajko i posiekaną natkę pietruszki |
![]() 5. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany ryż i kawałki ryby |
![]() 6. Następnie rozsmarować sos i ułożyć plastry mozzarelli |