Zapiekanka szpinakowa z cukinią to wegetariańska propozycja na obiad lub kolację.
Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 6
Składniki:
350 g szpinaku mrożonego
250 g cukinii
125 g sera mozzarella
100 g ryżu
330 g jogurtu greckiego
4 jajka
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka oregano
1 łyżeczkę pieprzu
szczyptę gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ugotować ryż i ostudzić.
Szpinak można rozmrozić wcześniej lub rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelnie, wrzucić kostki zamarzniętego szpinaku i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (gałkę muszkatołową, pieprz i 1 łyżeczkę soli).
Cukinię pokroić w półplasterki i dodać do szpinaku- smażyć 10 minut. Pod koniec posypać oregano.
Jajka roztrzepać, dodać jogurt i wymieszać tak, aby nie było grudek.
Wymieszać sos z ryżem, szpinakiem i cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć połowę farszu i połowę pokrojonego w kostkę sera, następnie wyłożyć kolejną warstwę farszu i resztę sera.
Naczynie przykryć folią i piec 20 minut w 200 stopniach, po tym czasie zdjąć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry 230 stopni i zapiec całość przez 5 minut, aż ser się zarumieni.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: