Szybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 10 sztuk
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Nadzienie:
100 g szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej
100 g tartego sera mozzarella
mały słoiczek przecieru pomidorowego (100 g)
1 łyżeczka oreganoSos czosnkowy:
100 g serka homogenizowanego naturalnego
1 ząbek czosnku
szczypta ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Przecier pomidorowy pomieszać z oregano i rozsmarować na całości ciasta francuskiego. Następnie posypać całość serem i ułożyć plastry szynki.
Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze 3-5 cm kawałki. Ślimaki ułożyć na leżąco na papier do pieczenie i piec 20 minut.
Podawać z sosem czosnkowym:
Do serka dodać zmiażdżony czosnek i zmiksować za pomocą blendera przez
15 sekund.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: