Pyszny i zdrowy krem z ziemniaków z dodatkiem soku z jabłek i smażonego, chrupiącego boczku. W smaku bardzo przyjemna, delikatna, kremowa.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 8 (porcja: 245 kcal)
Składniki:
500 g ziemniaków
150 g marchwi
2 cebule
340 g jabłka
500 g jabłek lub 250 ml soku jabłkowego
1 l wody
120 g śmietany 18 %
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzuDodatkowo:
8 plastrów wędzonego boczku
½ pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Obrać cebulę, pokroić w kostkę lub plastry dowolnej wielkości i w dużym garnku podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Między czasie obrać ziemniaki, marchew oraz 340 g jabłek. Składniki pokroić w kostkę.
Przełożyć warzywa i jabłka do garnka z cebulą. Zalać całość wodą i posolić 1 łyżeczką soli. Gotować przez 30 minut pod przykryciem.
Plasterki boczku zwinąć w rulonik i ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w 200 stopniach do czasu, aż plasterki ładnie się zarumienią i będą chrupiące.
Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksować na głodki krem.
Z pozostałej części jabłek wycisnąć sok. Dodać do zupy i ponownie zagotować.
Śmietanę zahartować i dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualne dosłodzić cukrem.
Krem podawać z posiekanym szczypiorkiem i rulonikiem chrupiącego boczku.