Ziemniaczki z rozmarynem to smaczny dodatek do schabowego i nie tylko… Najlepiej smakują z młodych ziemniaków posypane rozmarynem i ziołami.
Czas wykonania: 1 h 20 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 – 6 sztuk młodych ziemniaków
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
½ łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obierać i pokroić na sześć lub osiem części, tworząc niewielkie łódeczki.
Marynatę przygotować, mieszając oliwę z pokrojonym w maleńką kostkę czosnkiem, posiekanymi liśćmi rozmarynu i przyprawami.
Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z marynatą.
Piec przez 60 minut w 200 stopniach.
Od czasu do czasu pomieszać, aby ziemniaki równomiernie się zarumieniły.