Ziemniaczki zwane też bajaderki to najprostsze ciastka z resztek ciast.
Jakoś nigdy za nimi nie przepadałam, dopóki nie zrobiłam ich sama z domowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie!
Najlepsze w nich jest to, że nic się nie marnuje! Zamiast wyrzucać suche końcówki ciast lepiej poświęcić 15 minut i wyczarować coś pysznego!
W mojej wersji dodałam alkoholu, jeżeli chcecie zrobić takie ziemniaczki dla dzieci, zamiast adwokatu dodajcie więcej czekolady 🙂
Czas wykonania: 15 min
Ilość porcji: 600 g (16 – 20 porcji)
Składniki:
500 g różnego rodzaju ciasta (sernik, przekładaniec, babka)
40 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka adwokata
20 g czekolady gorzkiej i mlecznej
Przygotowanie:
Kawałki ciasta przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków lub ręki zmiażdżyć.
Następnie w niewielkim rondelku rozpuścić masło, czekoladę oraz kakao. Do ciasta dodać adwokat i polewę czekoladową. Wszystkie dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Do masy można dodatkowo dodać posiekane orzechy, rodzynki lub kawałki czekolady.
Z masy uformować niewielkie kuleczki, które następnie można obtoczyć w dowolnej gotowej posypce do ciast, wiórkach kokosowych.
Takie ziemniaczki najlepiej przechowywać w lodówce.