Zupa czosnkowa z pianką o bardzo czosnkowym smaku. Lekka i bardzo dobra na jesienną porę, dzięki leczniczym właściwością czosnku.
Myślę, że jest to świetny pomysł na zaskakujące danie – śnieżnobiała pianka na pewno zachwyci wielu Waszych gości.
Czas wykonania: 50 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
1 l bulionu warzywnego
5 ząbków czosnku
100 g serka topionego
200 ml śmietanki 30 – 36 %
sól
pieprzDodatkowo:
gaza (u mnie zaparzacz do herbaty)
natka z pietruszki
grzanki
Przygotowanie:
Do gotującego bulionu wrzucić pokrojony serek topiony i wymieszać do momentu, aż się rozpuści.
Czosnek przecisnąć przez praskę i zawinąć go w gazie lub przełożyć do zaparzacza. Pakunek umieścić w zupie i gotować około 15 minut.
Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ubitą śmietankę kremówkę, którą wcześniej należy zahartować, dodając do niej odrobinę gorącej zupy.
Dzięki śmietance za powierzchni zupy powstanie apetyczna pianka.
Zupą podawać z grzankami i posiekaną natką z pietruszki.
Smacznego.
Krok po kroku:
![]() 1. Rozpuścić serek w bulionie |
![]() 2. Zupę serową gotować z czosnkiem |
![]() 3. Doprawić zupę |
![]() 4. Ubić śmietanę |
![]() 5. Zahartować śmietankę |
![]() 6. Delikatnie wymieszać śmietankę w zupie |