Zupa grzybowa z lanymi kluskami

Zupa grzybowa to kolejne tradycyjne danie na Wigilijnym stole. Przepis na tą zupę jest od koleżanki mojej mamy z prac, która co roku przygotowuje wigilię dla całej rodziny. Przepis jest sprawdzony, a grzybowa jest przepyszna. Dodatkiem do zupy mogą być tak jak w moim przypadku lane kluski lub łazanki.

grzybowa

  Czas wykonania: 2 h ( + 4-8 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 3 porcje

Składniki:

20 g suszonych grzybów
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
½ kostki rosołowej lub grzybowej
½ łyżeczki Vegety
1/3 łyżeczki soli (do smaku)
szczypta pieprzu
2 łyżki śmietanki 30% – 36%

Lane kluski:
1 jako
3 płaskie łyżki mąki
szczypta soli

Przygotowanie:

Grzyby moczyć przez 4 – 8 godzin.

Zalać grzyby 1,5 l wody. Dodać Vegetę i gotować 1 godzinę.

Następnie dodać warzywa, kostkę rosołową i gotować kolejną godzinę.

Lane kluski:

Jajko roztrzepać z mąką i dodać szczyptę soli.

Na gotującą się zupę wlać cienkim strumieniem ciasto na kluski i za pomocą łyżeczki lub widelcem odcinać małe kluseczki. Gotować 2 – 3 minuty.

Śmietanę kremówkę zahartować (dodając do niej odrobinę ciepłej zupy) i wlać do zupy grzybowej. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok po kroku:

1. Namoczyć grzyby

2. Ugotować grzyby

3. Dodać warzywa

4. Zrobić ciasto na lane kluski

5. Ugotować lane kluski

6, Zabielić zupę i doprawić do smaku

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *