Zupa grzybowa to kolejne tradycyjne danie na Wigilijnym stole. Przepis na tą zupę jest od koleżanki mojej mamy z prac, która co roku przygotowuje wigilię dla całej rodziny. Przepis jest sprawdzony, a grzybowa jest przepyszna. Dodatkiem do zupy mogą być tak jak w moim przypadku lane kluski lub łazanki.
Czas wykonania: 2 h ( + 4-8 h oczekiwania)
Ilość porcji: 3 porcje
Składniki:
20 g suszonych grzybów
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
½ kostki rosołowej lub grzybowej
½ łyżeczki Vegety
1/3 łyżeczki soli (do smaku)
szczypta pieprzu
2 łyżki śmietanki 30% – 36%Lane kluski:
1 jako
3 płaskie łyżki mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Grzyby moczyć przez 4 – 8 godzin.
Zalać grzyby 1,5 l wody. Dodać Vegetę i gotować 1 godzinę.
Następnie dodać warzywa, kostkę rosołową i gotować kolejną godzinę.
Lane kluski:
Jajko roztrzepać z mąką i dodać szczyptę soli.
Na gotującą się zupę wlać cienkim strumieniem ciasto na kluski i za pomocą łyżeczki lub widelcem odcinać małe kluseczki. Gotować 2 – 3 minuty.
Śmietanę kremówkę zahartować (dodając do niej odrobinę ciepłej zupy) i wlać do zupy grzybowej. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: