Nigdy nie byłem i nie jestem miłośnikiem zup, ale ta pozycja przypadła mi do gustu. Zasmakuje nawet największym niejadkom.
Czas wykonania:1 h
Ilość porcji: 4-6
Składniki zupa krem z cukinii:
1 l bulionu (np. rosołu)
1,7 kg cukinii (1,1 kg po obraniu)
2 cebule (0,2 kg)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie zupy krem z cukinni:
Obrać cebulę, pokroić w półksiężyce i zeszklić w garnku na wcześniej rozgrzanym tłuszczu (maśle i oliwie z oliwek). Dodać obrany i przeciśnienty przez praskę czosnek.
Obrać cukinię i wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka podsmażyć przez 5 minut.
Do garnka wlać bulion i gotować całość 30 minut na małym ogniu. W międzyczasie przygotować grzanki.
Zupę zmiskować na krem za pomocą blendera ręcznego i dodać 100 ml śmietany.
Składniki na grzanki:
1 bagietka – można zastąpić 2 bułki lub chlebem
1 ząbek czosnku
30 g (2 łyżki) masła
Przygotowanie grzanek:
Pokroić pieczywo w drobną kostkę. Rozpuścić masło z przeciśniętym przez praskę czosnek.
Podsmażyć pieczywo przez około 5 minut ciągle mieszająć.
Krok po kroku przepis na zupę krem z cukinii z grzankami: