Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to jedna z klasycznych polskich potraw, której nie mogło zabraknąć także i na moim blogu.

  Czas wykonania:  1 h
  Ilość porcji:  4 – 6 porcji

Składniki:

300 g ogórków kiszonych bez wody
100 ml wody z ogórków
1 l bulionu
sól, pieprz (opcjonalnie)
2 łyżki mąki
30 ml śmietanki kremówki
100 – 200 g ryżu

Przygotowanie:

Ogórki zetrzeć na grubym tarle. W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła, przełożyć starte ogórki i zalać całość wodą z ogórków. Dusić całość pod przykryciem przez 20 minut, do czasu, aż ogórki zmiękną.

Następnie zalać podsmażone ogórki bulionem i gotować przez kolejne 20 minut.

W między czasie w oddzielnym garnku należy ugotować ryż i dodać go do zupy.

Zupę można zagęścić mąką. Aby to zrobić należy w 1/2 szklanki zupy rozpuścić 2 łyżki mąki i wymieszać z zupą. Do zupy można także dodać odrobinę śmietany kremówki.

Krok po kroku:

 

Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych mojego męża, a jaka jest Wasza ulubiona zupa? 

Ten wpis powstał przy współpracy z marką Dedra (www.mojadedra.pl). Już niebawem na blogu pojawi się recenzja miedzianych garnków, użytych do przygotowania potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *