Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to jedna z klasycznych polskich potraw, której nie mogło zabraknąć także i na moim blogu.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 4 – 6 porcji
Składniki:
300 g ogórków kiszonych bez wody
100 ml wody z ogórków
1 l bulionu
sól, pieprz (opcjonalnie)
2 łyżki mąki
30 ml śmietanki kremówki
100 – 200 g ryżu
Przygotowanie:
Ogórki zetrzeć na grubym tarle. W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła, przełożyć starte ogórki i zalać całość wodą z ogórków. Dusić całość pod przykryciem przez 20 minut, do czasu, aż ogórki zmiękną.
Następnie zalać podsmażone ogórki bulionem i gotować przez kolejne 20 minut.
W między czasie w oddzielnym garnku należy ugotować ryż i dodać go do zupy.
Zupę można zagęścić mąką. Aby to zrobić należy w 1/2 szklanki zupy rozpuścić 2 łyżki mąki i wymieszać z zupą. Do zupy można także dodać odrobinę śmietany kremówki.
Krok po kroku:
Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych mojego męża, a jaka jest Wasza ulubiona zupa?
Ten wpis powstał przy współpracy z marką Dedra (www.mojadedra.pl). Już niebawem na blogu pojawi się recenzja miedzianych garnków, użytych do przygotowania potrawy.