KuchniaWeDwoje.pl

Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe idealne na jesienny słodki deser, imprezę, Halloween lub andrzejki. Babeczki robi się szybki i prosto! Smakują obłędnie!
Dodatkowo możecie wykorzystać je jako świetną słodką zabawę dodając do nich karteczki z wróżbą lub zagrać w „Pytanie, czy wyzwanie”, kto będzie miał ochotę na babeczkę musi odpowiedzieć na pytanie lub podjąć wyzwanie!

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 15 sztuk

Składniki:

½ szklanki puree z dyni (przepis)
100 g masła
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 pomarańczy

Dodatkowo:
50 g czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej)

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku, ściągnąć z gazu. Dodać cukier i mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać puree z dyni i wystudzić.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę.

Do rozpuszczonego masła dodać żółtka i wymieszać.

Do miski z mąką wlać masę dyniową, całość dokładnie połączyć. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać ciasto.

Napełnić babeczki ciastem do 2/3 ich wysokości i piec partiami przez 20 minut w 180 stopniach na funkcji góra-dół.

Babeczki idealnie sprawdzą się na Halloween lub Andrzejki – wystarczy do każdej dołączyć karteczkę z wyzwaniem lub pytaniem/wróżbą.

Krok po kroku:

 

A Wy jakie słodkie jesienne przekąski lubicie najbardziej?

Zapisz się na newsletter: https://kuchniawedwoje.pl/newsletter/

Exit mobile version