Babeczki marchewkowe to pierwsze ciasto marchwią w moim wykonaniu. Sama nazwa pewnie, niektórych z Was nie zachęca do przygotowania, ale zapewniam że są pyszne!
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
200 g marchwi
200 g mąki pszennej
2 jajka
160 g masła
150 g cukru (2/3 szklanki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka z 1 pomarańczy
50 g orzechów (włoskich lub laskowych)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i wystudzić. Marchew oraz skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka oraz masło.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać startą marchew, skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Napełnić muffinki ciastem i piec przez 40 minut w 150 stopniach (do suchego patyczka).
Krok po kroku:
1. Zetrzeć marchew i pomarańcze |
2. Ubić białka z cukrem |
3. Dodać żółtka |
4. Dodać masło |
5. Przesiać mąkę |
6. Wymieszać wszystkie składniki łyżką |
7. Przełożyć ciasto do foremek |
8. Upiec babeczki |
Pobierz wersję do druku: