KuchniaWeDwoje.pl

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe to pierwsze ciasto marchwią w moim wykonaniu. Sama nazwa pewnie, niektórych z Was nie zachęca do przygotowania, ale zapewniam że są pyszne!

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

200 g marchwi
200 g mąki pszennej
2 jajka
160 g masła
150 g cukru (2/3 szklanki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka z 1 pomarańczy
50 g orzechów (włoskich lub laskowych)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i wystudzić. Marchew oraz skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka oraz masło.

Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać startą marchew, skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Napełnić muffinki ciastem i piec przez 40 minut w 150 stopniach (do suchego patyczka).

Krok po kroku:

1. Zetrzeć marchew i pomarańcze

2. Ubić białka z cukrem

3. Dodać żółtka

4. Dodać masło

5. Przesiać mąkę

6. Wymieszać wszystkie składniki łyżką

7. Przełożyć ciasto do foremek

8. Upiec babeczki

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version