KuchniaWeDwoje.pl

Babeczki z gorzką czekoladą

Duże babeczki z kawałkami czekolady. Szybki deser dla dzieci i dorosłych. Do tych muffin polecam użyć gorzkiej czekolady, która przełamują słodycz babeczek. Oczywiście jeśli robicie babeczki dla swoich pociech lub nie lubicie gorzkiej czekolady można użyć czekoladę deserową lub mleczną.

  Czas wykonania: 40 min
  Ilość porcji: 6

Składniki:

140 g mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 dużej jajko
70 g cukru
40 g masła
½ szklanki mleka
70 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Rozpuścić masło i przestudzić. Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, masło, jajka). W drugim naczyniu wymieszać suche produkty (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną).

Przelać produkty mokre do suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie połączyć z masą.

Foremki napełnić masą i piec 20 – 25 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka). Ja wyłożyłam papiloty ciastem, aż po brzegi, więc wyszły bardzo duże. Można zrobić mniejsze babeczki i foremki napełnić do 2/3 wysokości tak jak zalecają cukiernicy.

Krok po kroku:

1. Rozpuścić masło

2. Wymieszać mokre składniki

3. Wymieszać suche składniki

4. Posiekać czekoladę

5. Połączyć mokre składniki z suchymi

6. Dodać czekoladę

7. Napełnić foremki na muffinki

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version