Szybka i prosta w przygotowaniu pyszna babka marmurkowa!
Przygotowanie tej babki nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Ciasto jest idealna dla osób, które chcą szybko i sprawnie uporać się ze świątecznymi wypiekami.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 16 kawałków (forma 30 cm x 10 cm)
Składniki:
1 szklanka cukru
½ kostki masła
½ kostki margaryny
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 – 100 ml mleka (opcjonalnie)
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Cukier utrzeć z masłem i margaryną na puszystą masę (masło wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki). Następnie cały czas miksując dodać jajka oraz przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać trochę mleka.
Blaszkę do pieczenia (forma 30 cm x 10 cm) wysmarować masłem, a na spód wyłożyć papier do pieczenia. Następnie przelać do blaszki 2/3 ciasta, a do reszty dodać kakao. Kakaową masę przełożyć przez środek jasnego ciasta.
Całość piec w 170 stopniach przez 50 – 60 minut (do suchego patyczka).
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: