KuchniaWeDwoje.pl

Bułeczki otrębowe

Bułeczki otrębowe to chrupiące, pszenne bułeczki z dużą ilością otrębów.

  Czas wykonania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 7 – 8 sztuk

Składniki:

300 g mąki pszennej
50 g otrębów pszenne lub żytnie
2 łyżki oleju roślinnego
200 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wymieszać drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia.

Do dużej miski wsypać resztę mąki, otręby, sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulkę, przełożyć do miski, nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swą objętość (na około 1 godzinę).

Gdy ciasto wyrośnie, należy uformować bułeczki, wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne kilka minut do podrośnięcia (około 20 minut).

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Krok po kroku:

1. Zrobić zaczyn

2. Przelać zaczyn do reszty składników

3. Wyrobić ciasto

4. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia

5. Uformować bułeczki

6. Odstawić bułeczki do wyrośnięcia

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version