Bułeczki otrębowe to chrupiące, pszenne bułeczki z dużą ilością otrębów.
Czas wykonania: 2 h 30 min
Ilość porcji: 7 – 8 sztuk
Składniki:
300 g mąki pszennej
50 g otrębów pszenne lub żytnie
2 łyżki oleju roślinnego
200 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wymieszać drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut do podrośnięcia.
Do dużej miski wsypać resztę mąki, otręby, sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulkę, przełożyć do miski, nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swą objętość (na około 1 godzinę).
Gdy ciasto wyrośnie, należy uformować bułeczki, wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne kilka minut do podrośnięcia (około 20 minut).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.