Szybkie kruche ciasteczka z makiem na choinkę 🙂 Jak co roku na mojej choince nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych ciasteczek i plastrów pomarańczy. W tym roku niestety z suszeniem pomarańczy trochę się spóźniłam, ale ciasteczka są 🙂 Ciasteczka robi się bardzo prosto i nie wymakają dużej ilości składników – polecam 🙂
Ja jestem zwolennikiem żywej choinki i ubieram ją najczęściej dzień przed Wigilią, a więc zdjęcia wiszących ciasteczek na choince pojawią się dopiero jutro 😉
Czas wykonania: 45 minut
Ilość porcji: 30 – 35 sztuk
Składniki:
6 kopiatych łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
3 – 4 łyżki cukru pudru
3 łyżki suchego maku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka zagnieść. Stolnicę podsypać mąką i delikatnie rozwałkować ciasto do grubości 0,5 – 1 cm (w razie potrzeby na bieżąco podsypywać ciasto mąką). Wyciąć foremkami ciasteczka.
W każdym ciasteczku przed upieczeniem zrobić dziurkę na zawieszkę za pomocą np. patyczka do szaszłyków.
Ciasteczka piec na papierze do pieczenia przez 10 – 13 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia, nie ściągać z papieru do pieczenia (gorące ciasteczka mogą się całe pokruszyć).
Jeśli podczas pieczenia nasze dziurki się zlepią, należy od razu po wyciągnięciu z piekarnika przekłuć je jeszcze raz.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: