KuchniaWeDwoje.pl

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Przepis z zeszytu mojej mamy, po raz pierwszy własnoręcznie pieczone przeze mnie ciasto drożdżowe. Jest bardzo pożywne i słodsze, niż tradycyjne ciasto drożdżowe.

  Czas wykonania: 2 h 40 min
  Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm)

Składniki:

30 g drożdży
250 ml mleka
100 g cukru
500 g mąki
2 jajka
100 g rodzynek
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku razem z 1 łyżkę cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.

Ubić białka na sztywną pianę.

Do zaczynu dodać resztę cukru, mąkę, żółtka i pianę z białek.

Ciasto wyrabiać przez 15-20 minut. Dodać do ciasta rodzynki i wymieszać łyżką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Formę (9 x 33 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na blaszkę i piec 30-35 minut w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Zrobić zaczyn z drożdży

2. Ubić białka

3. Namoczyć rodzynki

4. Połączyć składniki na ciasto

5. Wyrobić ciasto

6. Dodać rodzynki

7. Przełożyć ciasto do podłużnej formy

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version