KuchniaWeDwoje.pl

Ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami to banalnie proste i bardzo szybkie ciasto. Do jego wykonania potrzeba niewiele składników i tylko 45 minut.
Ciasto robiłam dwa razy, ponieważ za pierwszym razem było bardzo słodkie. Moja wersja jest z borówkami, ale Wy możecie użyć dowolnych sezonowych owoców lub pominąć ten krok.

  Czas wykonania: 45 min
  Ilość porcji: 20 kawałków

Składniki:

3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru (165 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jogurtu (270 g)
4 jajka
1 szklanka oleju
250 g borówek

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta potrzebna jest szklanka o pojemności 250 ml, którą należy odmierzać wszystkie składniki.

W jednej dużej misce wymieszać suche produkty (mąkę, proszek do pieczenia i cukry), w drugiej mniejszej wymieszać mokre (jajka, jogurt, olej).

Przelać masę jogurtową do miski z suchymi składnikami i całość wymieszać łyżką.

Masę przelać na formę o wymiarach 20 x 30 cm. Na cieście ułożyć borówki i piec przez 35 minut w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Wymieszać suche produkty

2. Wymieszać mokre

3. Przelać jogurtową masę do mąki

4. Połączyć całość

5. Ciasto przelać na formę i posypać borówkami  

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version