KuchniaWeDwoje.pl

Ciasto toffi

Ciasto toffi to moje ciasto imprezowo-urodzinowe.
Wszyscy goście byli zachwyceniu i pytali, czy sama piekłam – to chyba najlepsza recenzja:)
Serdecznie polecam przepis:)


  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 18 kawałków

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki oleju
4 łyżki wody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
800 ml mleka
3 łyżki cukru
1 kostka masła (200 g)

Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30-36%
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
220 g herbatników
słonecznik łuskany

Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Masa budyniowa:
Odlać 200 ml mleka (niepełną szklankę) i wsypać budyń śmietankowy i cukier. Całość wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek.

Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszany budyń – cały czas mieszając – doprowadzić do wrzenia.
Wystudzić.

Utrzeć masło i dodać do niego po łyżce zimnego budyniu – zmiksować.

Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem.

Na wystudzony biszkopt wylać masę budyniową, a na nią ułożyć połowę herbatników.
Pierwszą warstwę herbatników wysmarować masą kajmakową. Następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników i bitą śmietanę. Całość posypać słonecznikiem.

Smacznego:)

Krok po kroku:

1. Utrzeć jajka z cukrem

2. Do jajek przesiać mąkę

3. Dodać resztę składników

4. Upiec biszkopt

5. Ugotować budyń

6. Zrobić masę budyniową

7. Ubić bitą śmietanę

8. Wyrównać ciasto

9. Na biszkopt wylać masę i ułożyć herbatniki

10. Rozsmarować masę kajmakową, wyłożyć herbatniki, bitą śmietanę i posypać wszystko słonecznikiem

Pobierz wersję do druku:

 

Exit mobile version