KuchniaWeDwoje.pl

De Volaille z masłem i czosnkiem

Klasyczny de Volaille o wyrazistym smaku w chrupiącej panierkę.

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji:  1

Składniki:

200 g fileta z kurczaka
25 g masła (2 łyżeczki)
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
½ łyżeczki ziół prowansalskich
¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
¼ łyżeczki soli
1 jajko
bułka tarta
2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka naciąć wzdłuż.

Masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną natką i przyprawami.

Masę z masła włożyć w kieszonkę piersi z kurczaka i zawinąć szczelnie, aby masło nie wyciekło podczas pieczenia.

Najpierw panierować w mące, a następnie dwa razy w jajku i bułce.
Piec na dużej ilości rozgrzanego oleju z każdej strony na złoty kolor.

Krok po kroku:

1. Przygotować kurczaka

2. Przygotować masło z przyprawami

3. Nafaszerować pierś

4. Opanierować i piec na złoty kolor

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version