KuchniaWeDwoje.pl

Domowa szynka bez wędzenia

Jak uzyskać piękny kolor domowej, wędzonej, soczystej szynki? Jeśli jesteś ciekawy jak w domowych warunkach zrobić szynkę bez wędzenia to zapraszam po przepis!

Czas wykonania: 2h (3 dni oczekiwania)
Ilość porcji: 1-2 kg

Składniki:
1-2 kg surowej szynki
1 opakowanie soli peklowanej (50 g)

 2 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1 główka czosnku
sól
3 herbaty Lipton 

Przygotowanie:

Do 1 litra wody wsypać 1 torebkę soli do peklowania. W tym roztworze moczyć szynkę przez 2 dni.

Następnie szynkę włożyć w siatkę lub obwiązać sznurkiem spożywczym. Do dużego garnka wlać wodę i dodać wszystkie przyprawy, całą pałkę czosnku oraz wsypać zawartość 3 torebek herbaty.
Włożyć obwiązaną szynkę (w razie potrzeby wlać więcej wody).

Szynkę gotować proporcjonalnie do jej wagi (1 kg mięsa – 1 godzina gotowania).

Po ugotowaniu zawinąć gorącą szynkę w folię aluminiową i wystudzić.

Krok po kroku:

Exit mobile version