KuchniaWeDwoje.pl

Fit Pizza orkiszowa + KONKURS

Przed Światowym Dniem Pizzy chciałam zaprezentować Wam przepis na domową pizzę. Wiem, wiem… pizza to dużo kalorii, ale ta jest w wersji fit. Dodatkowo przygotowałam ją na granicie co sprawiło, że ciasto wyszło chrupiące jak z pizzerii. Zainteresowana/y? – Zapraszam do przeczytania artykułu i wzięcia udziału w konkursie!

  Czas wykonania:  2 h
  Ilość porcji:  6 – 8 kawałków (średnica pizzy 30 cm)

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki orkiszowej
20 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru

Sos pomidorowy:
400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych)
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Dodatki:
100 g szynki dojrzewającej (szwardzwaldzkiej)
100 g sera pleśniowego
150 g mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
garść rukoli

Przygotowanie:

Ciasto:
Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie.
Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać całość. Następnie wyrabiać ciasto ręką przez około 15 minut (do czasu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk).
Ciasto odstawić na 1 godziny do wyrośnięcia.

W między czasie można przygotować sos pomidorowy.

Sos pomidorowy:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.
Pomidory dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut).
Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty (sos można zmiksować za pomocą blendera na gładka konsystencję).

Ciasto rozciągnąć ręką lub rozwałkować, tak aby rant pizzy pozostał grubszy.

Ciasto posmarować sosem pomidorowym i posypać serem mozzarella. Następnie wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie na pizzę wyłożyć szynkę, pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojone pomidorki i piec jeszcze przez 3 – 5 minut.

Krok po kroku:

 

Ja swoją pizzę zrobiłam na specjalnym kamieniu do pizzy marki ARTIGIANO, dzięki któremu pizza wyszła idealnie chrupiąca od spodu i nie przywarła do blachy jak mi się czasem wcześniej zdarzało.

Kamień mogę z czystym sumieniem polecić wszystkim osobą, które są wielbicielami domowej pizzy, bo rozprowadza on ciepło równomiernie na całej powierzchni i przyśpiesza pieczenie.

Jak używać kamień do pizzy:

  1. Włóż suchy kamień do piekarnika i grzej go przez 30 minut w 220-250 stopniach.
  2. Ostrożnie umieść ciasto na rozgrzanym granicie (można użyć do tego łopaty, papieru do pieczenia lub cienkiej deski do krojenia) i piec przez około 5-7 minut.
  3. Po zakończonym pieczeniu zostaw kamień do ostygnięcia w piekarniku (około 2 godziny)

Jeśli nie macie takiego kamienia możecie:

–  formę posypać mąką krupczatką, co dzięki niej pizza będzie chrupiąca,

– kupić taki kamień na stronie: https://artigiano.pl/9-kamienie-do-pizzy

– wygrać kamień w konkursie poniżej!

KONKURS

Zadanie konkursowe polega na udostępnieniu linka do przepisu (LINK) na facebook’u i napisaniu  w komentarzu: Jakich składników użyłabyś/aś do przygotowania swojej pizzy marzeń?

Regulamin konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest blog KuchniaWeDwoje.pl.
  2. Sponsorem nagrody jest sklep artigiano.pl
  3. Czas trwania konkursu: 24.01.2018 r. do 7.02.2018 r. godz. 12:00
  4. Uczestnikiem konkursu jest osoba, która w czasie trwania konkursu wykona oba zadania konkursowe.
  5. Zdanie konkursowe polega na udostępnieniu linka do przepisu (LINK) na facebook’u i napisaniu w komentarzu: Jakich składników użyłabyś/aś do przygotowania swojej pizzy marzeń?
  6. Każda osoba może napisać maksymalnie 3 komentarze.
  7. Nagrodą w konkursie jest zestaw: Kamień do pieczenia pizzy + łopatka o wartości 169 zł.
  8. Zwycięzcę konkursu wytypują autorzy bloga KuchniaWeDwoje.pl
  9. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi 9/02/2018 o godz. 12:00, czyli w Światowy Dzień Pizzy.
  10. Zwycięzca zobowiązany jest do przesłania swoich danych adresowych potrzebnych do wysyłki nagrody w ciągu 3 dni od dnia ogłoszenia wyników na adres Krzychu@KuchniaWeDwoje.pl. Po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.
  11. Nagroda zostanie wysłane przez sponsora w ciągu 3 dni roboczych od momentu otrzymania danych adresowych.
  12. Udział w konkursie jest jednoznaczny z akceptacją regulaminu.

Czekamy na Wasze zgłoszenia.

Exit mobile version