Gofry kojarzą mi się z wycieczkami, od kilku lat jest to nasz rytuał, że podczas każdego wyjazdu w góry lub nad jezioro gofr musi być:) Uwielbiamy gofry!
Kilku miesięcy postanowiliśmy, że kupimy gofrownicę. Przetestowałyśmy z mamą kilka przepisów jednak, aby w końcu trafić na ten najlepszy!
Gofry są puszyste i chrupiące. Polecam!
Ilość porcji: 8 sztuk
Składniki:
250 g mąki pszennej
¼ szklanki cukru
3 jajka
½ kostki masła (100 g)
1 szklanka wody
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać letnie masło, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem za pomocą łyżki.
Rozgrzać gofrownicę, przesmarować ją olejem i wylać po 2 – 3 łyżki do formy i piec zgodnie z opisem na instrukcji (7 – 8 minut). Po upieczeniu gofry odstawić na kratkę lub oprzeć o coś, aby gofry były chrupiące.
Krok po kroku:
1. Roztopić masło |
2. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym |
3. Dodać masło, wodę i mąkę |
4. Ubić białka |
5. Delikatnie połączyć białka z ciastem |
6. Wysmarować gofrownicę |
7. Wylać ciasto na rozgrzaną gofrownicę |
8. Odstawić gofry na kratkę, aby były chrupiące |