KuchniaWeDwoje.pl

Gofry

Gofry kojarzą mi się z wycieczkami, od kilku lat jest to nasz rytuał, że podczas każdego wyjazdu w góry lub nad jezioro gofr musi być:) Uwielbiamy gofry!
Kilku miesięcy postanowiliśmy, że kupimy gofrownicę. Przetestowałyśmy z mamą kilka przepisów jednak, aby w końcu trafić na ten najlepszy!
Gofry są puszyste i chrupiące. Polecam!

  Czas wykonania: 30 min (+20 min oczekiwania)
  Ilość porcji: 8 sztuk

Składniki:

250 g mąki pszennej
¼ szklanki cukru
3 jajka
½ kostki masła (100 g)
1 szklanka wody
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku i wystudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodać letnie masło, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem za pomocą łyżki.

Rozgrzać gofrownicę, przesmarować ją olejem i wylać po 2 – 3 łyżki do formy i piec zgodnie z opisem na instrukcji (7 – 8 minut).  Po upieczeniu gofry odstawić na kratkę lub oprzeć o coś, aby gofry były chrupiące.

Krok po kroku:

1. Roztopić masło

2. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym

3. Dodać masło, wodę i mąkę

4. Ubić białka

5. Delikatnie połączyć białka z ciastem

6. Wysmarować gofrownicę

7. Wylać ciasto na rozgrzaną gofrownicę

8. Odstawić gofry na kratkę, aby były chrupiące

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version