Jabłecznik z kaszą jaglaną to zdrowa wersja tradycyjnej szarlotki. Jabłecznik jest z niewielką ilością cukru, a zamiast mąki zawiera kaszę, dzięki czemu jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 10 kawałków (forma o średniacy 24 cm – 26 cm)
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej (3 szklanki po ugotowaniu)
4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru trzcinowego (można dodać więcej)
2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
1 jajkoMasa jabłkowa:
1,3 kg jabłek (ja użyłam szarą renetę)
sok z 1/2 cytryny
2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
4 płaskie łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do miski. Dodać pozostałe produkty i wymieszać. Połowę masy przełożyć do formy (tortownica o średnicy 24 cm – 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć równając spód.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można użyć robota). Jabłka przełożyć do miski i dodać pozostałe produkty. Wymieszać masę jabłkową i rozsmarować równomiernie na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta.
Pozostałą masą z kaszy jaglanej przykryć masę jabłkową (najlepiej nierównomiernie, wtedy wierzch ciasta będzie chrupiący i w smaku przypominał nieco kruszonkę). Całość można posypać po górze 1 łyżką cukru.
Przykryć ciasto folią aluminiową i piec około 50 minut w 180 stopniach. Następnie zdjąć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry w 250 stopniach i piec kolejne 10 minut.