Kasza jaglana z warzywami w curry to wegetariański zdrowy obiad dla całej rodziny.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 płaska łyżeczka soli
100 g pieczarek
400 g cukinii
1 papryka
1 cebula
2 łyżki curry
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1 – 2 łyżki oleju lnianego
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Warzywa pokroić i podsmażyć przez około 15 minut na patelni (na minimalnej ilości tłuszczu).
Kompozycja warzyw jest dowolna, świetnie sprawdzi się również marchewka lub seler naciowy.
Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Następnie doprawić przyprawą curry oraz solą i pieprzem do smaku. Gdy danie będzie już gotowe, należy polać je olejem lnianym.