Kolorowa sałatka to bardzo szybki przepis z zeszytu mojej mamy i ma już dobre 15 lat. Pewnej sylwestrowej nocy (około 10 lat tamu) u mojej koleżanki Asi, wpadłyśmy na pomysł, żeby spróbować połączyć ją z chipsami. Nasz nowy „wynalazek” kulinarny został nawet specjalną nazwę, ale nie nadaje się na bloga 😀
Czas wykonania: 15 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
3 sztuki papryki (różne kolory)
100 g korniszonów w chilli
½ słoiczka pieczarek marynowanych
½ słoiczka grzybów marynowanych
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pieprz, sól (opcjonalnie)Dodatkowo:
paczka okrągłych chipsów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do miski. Dodać majonez oraz jogurt, wymieszać. Można doprawić odrobiną pieprzu i soli, według uznania.
Sałatka można podawać na chipsach; najlepiej nałożyć ją na chipsy chwilę przed podaniem lub tak jak na zdjęciu podać oddzielnie sałatkę i chipsy. Sałatka jest również pysznym dodatkiem do wędlin, serów i jajek.