KuchniaWeDwoje.pl

Kompot truskawkowy na zimę

Kompot truskawkowy inaczej zwany kompotem z truskawek to smak mojego dzieciństwa i jeden z ulubionych napojów.

  Czas wykonania:  1 h
  Ilość porcji:  8 słoi 1-litrowych

Składniki:
2,5-3 kg truskawek
4 l wody
3 szklanki cukru

Przygotowanie:

Przygotować syrop cukrowy – rozpuścić 3 szklanki cukru w 4 litrach wody i zagotować całość. Z takiej ilości cukru powstaje dość słodki kompot (jak dla osoby, która nie słodzi), ale moim zdaniem to minimum jakie potrzeba do zachowania właściwości konserwujących.

Słoiki umyć, a pokrywki wyparzyć.

Truskawki umyć i obrać szypułki. Do słoików wkładamy truskawki do wysokości ¾ (moja babcia zawsze daję nawet więcej dzięki czemu kompot jest bardziej intensywny w smaku).

Tak przygotowane truskawki zalać ciepłym syropem cukrowym do wysokości 14/15 słoika (zostawiając trochę miejsca na powietrze pod pokrywką). Nie należy wlewać gorącego syropu do zimnych słoików, aby nie pękły (syrop należy wcześniej przestudzić lub słoiki podgrzać np. w piekarniku).

Szczelnie zakręcone słoiki pasteryzować przez około 20 minut w garnku wyłożonym ścierką. Po pasteryzacji słoiki odwrócić do góry dnem i poczekać do ich całkowitego wystygnięcia.

Z podanych powyżej składników otrzymałem 8 słoików 1 litrowych, które przed podaniem będę mieszał z wodą w proporcji 1:1.

Ps. Użycie czasu przeszłego w poprzednim zdaniu jest chyba błędem, bo nie powstrzymałem się żeby nie odkręcić jednego z nich:)

 

Krok po kroku:

Exit mobile version