Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę.
[wp-svg-iconsicon=”stopwatch” wrap=”i”] Czas wykonania: 1h 30 min
[wp-svg-iconsicon=”food” wrap=”i”] Ilość porcji: 18 sztuk
Składniki:
Kruche ciasto:
250 g mąki (rodzaj dowolny)
150 g masła
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka soli (u mnie himalajska)Farsz:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g mrożonego groszku
1 ugotowane jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz (do smaku)Dodatkowo:
1 żółtko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Kruche ciasto zawinąć w folię aluminiową i schować na 30 minut do lodówki.
Farsz:
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na złoty kolor posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonej cebuli dodać odcedzonego tuńczyka i całość chwilę podsmażyć.
Groszek gotować w osolonej wodzie przez 5 minut i po odcedzeniu dodać do farszu.
Jajko pokroić w kostkę, a natkę pietruszki posiekać. Dodać do rybnego farszu i wymieszać. W razie potrzeby całość doprawić solą oraz pieprzem według uznania.
Ciasto rozwałkować na cienki 5-cio milimetrowy płat i wyciąć z niego okręgi o średnicy od 9 do 10 centymetrowe.
Farsz wyłożyć na kawałki ciasta i zlepić, tworząc duże pierożki. Dodatkowo ciasto można zlepić za pomocą widelca.
Pierożki wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut (w zależności od grubości ciasta).