Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę.
[wp-svg-iconsicon=”stopwatch” wrap=”i”] Czas wykonania: 1h 30 min
[wp-svg-iconsicon=”food” wrap=”i”] Ilość porcji: 18 sztuk
Składniki:
Kruche ciasto:
250 g mąki (rodzaj dowolny)
150 g masła
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka soli (u mnie himalajska)Farsz:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g mrożonego groszku
1 ugotowane jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz (do smaku)Dodatkowo:
1 żółtko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Kruche ciasto zawinąć w folię aluminiową i schować na 30 minut do lodówki.
Farsz:
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na złoty kolor posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonej cebuli dodać odcedzonego tuńczyka i całość chwilę podsmażyć.
Groszek gotować w osolonej wodzie przez 5 minut i po odcedzeniu dodać do farszu.
Jajko pokroić w kostkę, a natkę pietruszki posiekać. Dodać do rybnego farszu i wymieszać. W razie potrzeby całość doprawić solą oraz pieprzem według uznania.
Ciasto rozwałkować na cienki 5-cio milimetrowy płat i wyciąć z niego okręgi o średnicy od 9 do 10 centymetrowe.
Farsz wyłożyć na kawałki ciasta i zlepić, tworząc duże pierożki. Dodatkowo ciasto można zlepić za pomocą widelca.
Pierożki wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut (w zależności od grubości ciasta).
Pierożki wyszły przepyszne! Dodałam jeszcze trochę startego sera do farszu. Nawet mój 1,5 roczniak zajadał ze smakiem ☺ dziękuję!
Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam! 🙂