Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem

Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę.

396 Kruche pierozki z tunczykiem i groszkiem KuchniaWeDwojePL 1396 Kruche pierozki z tunczykiem i groszkiem KuchniaWeDwojePL 2

[wp-svg-iconsicon=”stopwatch” wrap=”i”]  Czas wykonania: 1h 30 min
[wp-svg-iconsicon=”food” wrap=”i”]  Ilość porcji: 18 sztuk

Składniki:

Kruche ciasto:
250 g mąki (rodzaj dowolny)
150 g masła
1 jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka soli (u mnie himalajska)

Farsz:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g mrożonego groszku
1 ugotowane jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz (do smaku)

Dodatkowo:
1 żółtko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Kruche ciasto zawinąć w folię aluminiową i schować na 30 minut do lodówki.

Farsz:
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na złoty kolor posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonej cebuli dodać odcedzonego tuńczyka i całość chwilę podsmażyć.
Groszek gotować w osolonej wodzie przez 5 minut i  po odcedzeniu dodać do farszu.
Jajko pokroić w kostkę, a natkę pietruszki posiekać. Dodać do rybnego farszu i wymieszać. W razie potrzeby całość doprawić solą oraz pieprzem według uznania.

Ciasto rozwałkować na cienki 5-cio milimetrowy płat i wyciąć z niego okręgi o średnicy od 9 do 10 centymetrowe.

Farsz wyłożyć na kawałki ciasta i zlepić, tworząc duże pierożki. Dodatkowo ciasto można zlepić za pomocą widelca.

Pierożki wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut (w zależności od grubości ciasta).

Krok po kroku:

2 Comments on “Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *