Kurczak w mleku kokosowym z dynią to przepis od mojej koleżanki Kingi. Smakiem tego dania jestem zachwycona! To mieszanka prostych łatwo dostępnych przypraw, która sprawia, że całość nabiera lekko słodkawej orientalnej nutki.
Czas wykonania: 45 min – 1 h
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
3 łyżeczki miodu
1/3 łyżeczki przyprawy chilli w proszku
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
500 g kurczaka
1 puszka mleka kokosowego
200 g cukinii
200 g ogórka
200 g dyni
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka koperku
Przygotowanie:
Wymieszać na patelni miód, chilli w proszku, olej kokosowy oraz czosnek i całość podsmażyć.
Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i lekko przyrumienić.
Mleko kokosowe wstrząsnąć, wlać do kurczaka i całość gotować tak długo, aż sos zredukuje się do połowy.
W między czasie obrać i pokroić w większą kostkę warzywa. Dodać je na patelnie i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
Na końcu dodać olej sezamowy, sos sojowy i gotować (bez przykrycia), do czasu aż sos będzie gęsty. Całość skropić sokiem z limonki i posypać koperkiem.
Kurczaka podawać z ryżem lub makaronem.
Krok po kroku: