Kurczak w sosie chilli to ostra, szybka potrawa.
Kurczaka najlepiej podawać z ryżem lub makaronem. Do wykonania takiego obiadu dla całej rodziny potrzebne jest zaledwie 20 minut.
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 3 – 4 porcje
Składniki:
400 g fileta z kurczaka
1 papryczka peperoni (20 g)
1 łyżka oleju
Sos:
250 g sera risotta
100 ml śmietanki 30%
3 łyżki sosu chilli do mięs Develey
3 łyżeczki oregano
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki chilli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę przekroić wzdłuż, wyciągnąć pestki i pokroić w cienkie paseczki. Mięso oraz paprykę podsmażyć na tłuszczu.
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą konsystencje.
Do usmażonego mięsa wlać sos, wymieszać i gotować około 3 – 5 minut. Tak, aby sos lekko zgęstniał.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: