KuchniaWeDwoje.pl

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – szybkie i pyszne danie.
Obiad dla całej godziny bez brudnych naczyń! Wystarczy 15 minut przygotowań i trochę chęci 🙂


  Czas wykonania: 40 min
  Ilość porcji: 4

Składniki:

300 g łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
60 g sera mozzarella
100 g mrożonego szpinaku
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
odrobina oliwy
1 łyżeczka sezamu lub maku

Przygotowanie:

Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć.  Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę.

Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera, a na ser szpinak. Szpinak przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem.

Ciasto po bokach naciąć i naprzemiennie zawinąć rybę, tworząc gruby warkocz (krok 4.). Tak przygotowany warkocz wysmarować delikatnie oliwą i posypać np. sezamem.

Całość piec na papierze do pieczenia przez 25 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu pokroić w plastry i podawać z sosem czosnkowym.

Krok po kroku:

1. Odciąć skórę z łososia

2. Przełożyć rybę na ciasto francuskie

3. Wyłożyć ser i szpinak

4. Wyciąć paski z ciasta i zapleść warkocz

5. Posypać sezamem i upiec

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version