Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – szybkie i pyszne danie.
Obiad dla całej godziny bez brudnych naczyń! Wystarczy 15 minut przygotowań i trochę chęci 🙂
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
300 g łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
60 g sera mozzarella
100 g mrożonego szpinaku
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
odrobina oliwy
1 łyżeczka sezamu lub maku
Przygotowanie:
Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć. Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę.
Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera, a na ser szpinak. Szpinak przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem.
Ciasto po bokach naciąć i naprzemiennie zawinąć rybę, tworząc gruby warkocz (krok 4.). Tak przygotowany warkocz wysmarować delikatnie oliwą i posypać np. sezamem.
Całość piec na papierze do pieczenia przez 25 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu pokroić w plastry i podawać z sosem czosnkowym.