KuchniaWeDwoje.pl

Łosoś w sosie musztardowym z porem

Kawałki pysznego fileta z łososia z chrupiącą warstwą startych ziemniaków w sosie musztardowym z porem. To znakomity pomysł na piątkowy obiad oraz wegetariańskie danie podczas przyjęcia.

  Czas wykonania: 60 min
  Ilość porcji: 4 kawałki (2 porcje)

Składniki:

400 g filetu z łososia
3 łyżki soku z cytryny
200 g ziemniaków
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju

Sos:
400 g pora
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml bulionu warzywnego (1 szklanka)
50 g śmietany
2 łyżki musztardy
¼ pęczka estragonu

Przygotowanie:

Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny.

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Fileta z łososia opanierować z jednej strony w tartych ziemniakach z jajkiem. Ułożyć na gorący tłuszcz i smażyć około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryby.

Pora umyć i pokroić w średnie kawałki. Gotować w osolonej wodzie 10 – 12 minut.

W garnku stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion, zagotować. Dodać śmietanę i musztardę oraz liście estragonu.  Sos przyprawić solą i pieprzem.

Na półmisek przelać sos, wyłożyć kawałki ryby i udekorować gałązkami estragonu.

Krok po kroku:

1. Przygotować rybę

2. Zetrzeć ziemniaki i wymieszać z jajkiem

3. Wyłożyć ziemniaki na rybę

4. Usmażyć rybę

5. Pokroić pora

6. Ugotować pora

7. Zrobić zasmażykę

8. Dodać bulionu

9. Dodać śmietanę i musztardę

10. Wymieszać sos z porem

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version