KuchniaWeDwoje.pl

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to ciasto, które nie trzeba specjalnie przedstawiać, a przepis na niego znajdziecie chyba na każdym blogu. Ja robiłam go dopiero pierwszy raz i muszę przyznać, że smakuje super 🙂 Co prawda trzeba się przy nim napracować i spędzić kilka godzin w kuchni, ale warto!

  Czas wykonania: 4h (+czas oczekiwania)
  Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm)

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
½ kostka masła (100 g)
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietanowy;
400 ml śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
3 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany

Galaretka:
3 galaretki malinowe
600 g malin

Beza :
2 białka
½ szklanka cukru
50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Galaretka:
Rozpuścić galaretki w 1 l 200 ml gorącej wody. Wystudzić.

Beza:
Ubić białka. Dodać cukier puder i ubijać do konsystencji bezy. Całość wylać na formę (20 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia tak, aby po dwóch przeciwległych bokach wychodził papier. Bezę posypać płatkami migdałowymi i piec w 160 stopniach przez 30 – 35 minut (do czasu zarumienienia migdałów). Po upieczeniu bezę delikatnie wyciągnąć za wystające boki papieru. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić. Rozwałkować na placek wielkości formy (20 x 30 cm). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec 180 stopniach przez 15 – 20 minut). Odstawić placek do wystygnięcia.

Do wystudzonej galaretki wsypać maliny, całość wymieszać i odstawić do czasu, aż galaretka lekko stężeje (można wstawić ją do lodówki i od czasu do czasu wymieszać).

Galaretkę przełożyć na kruche ciasto i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała.

Krem:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo po łyżce dodawać serek mascarpone.

Masę śmietanową wyłożyć na galaretkę, a na wierzch położyć wystudzoną bezę.

Całość włożyć do lodówki najlepiej na całą noc (nie przykrywać).

Krok po kroku:

1. Rozpuścić galaretkę

2. Ubić bezę z cukrem

3. Przełożyć bezę na blachę

4. Posypać bezę płatkami migdałowymi

5. Wyrobić ciasto

6. Ciasto rozwałkować i upiec

7. Dodać maliny do galaretki

8. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę

9. Ubić śmietanę i zmiksować z serkiem mascarpone

10. Na galaretkę wyłożyć masę śmietanową

11. Całość przykryć bezą

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version