KuchniaWeDwoje.pl

Obwarzanki na słodko

Pochodzę z okolic Krakowa, a jak wiadomo Kraków słynie z pysznych obwarzanków, więc i na moim blogu musi się pojawić przepis na nie.
A raczej na ich słodko wersje 🙂 Pyszne lekko słodkawe obwarzanki, idealne na śniadanie. Najlepiej smakują ze słodką konfiturą.

  Czas wykonania: 2 h 40 min
  Ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
1 szklanka i 2 łyżki mleka
50 g masła
5 żółtek
3 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, całość wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać 4 żółtka i zmiksować na jednolitą masę. Całość połączyć za pomocą łyżki z rozpuszczonymi drożdżami.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wlać masę z rozczynem oraz resztę mleka. Wyrobić ciasto.

Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h – 1h 30 minut, aż podwoi swą objętość.

Ciasto podzielić na 24 niewielkie części. Z każdej części uformować cienki wałek o długości 30 – 40 cm. Po dwa wałki oplatać wokół siebie, końce złączyć ze sobą, tak aby powstał obwarzanek.

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na 15 – 20 minut do  wyrośnięcia.

Pozostałe żółtko roztrzepać z 2 łyżkami mleka. Posmarować obwarzanki żółtkiem i posypać sezamem (zamiast sezamu można użyć np. maku).

Piec przez 30 minut w 190 stopniach.

Krok po kroku:

1. Zrobić rozczyn

2. Utrzeć masło z cukrem i dodać jajka

3. Masę połączyć z drożdżami

4. Przesiać mąkę i wlać masę oraz mleko

5. Zagnieść ciasto

6. Odstawić ciasto do wyrośnięcia

7. Zrobić ruloniki

8. Opleść ciasto kształtując obwarzanki

9. Ciasto wysmarować żółtkiem

10. Posypać sezamem

11. Upiec obwarzanki

Pobierz wersję do druku:                                            

Exit mobile version