KuchniaWeDwoje.pl

Ogórki z curry

Przepis na ogórki z curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu.

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 12 słoików po 500 ml

Składniki:

3 kg ogórków gruntowych
4 cebule
2 l wody
3 szklanki cukru
3 szklanki octu 10 %
3 łyżki przyprawy curry
3 łyżki soli
liście selera lub kawałek selera (korzeń)
gorczyca

Przygotowanie:

Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na słupki. Kawałki ogórków ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać po liściu selera (kawałeczku selera) oraz kilka ziarenek gorczycy.

Wystudzoną zalewę wymieszać i zalać ogórki. Pasteryzować 2 minuty.

Krok po kroku:

1. Zrobić zalewę

2. Pokroić cebulę

3. Dodać cebulę do zalewy

4. Pokroić ogórki

5. Przełożyć ogórki do słoików

6. Dodać kawałki selera i gorczycy

7. Zalać słoiki zimną zalewę

8. Pasteryzować

9. Wystudzić

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version