Przepis na ogórki z curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 12 słoików po 500 ml
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
4 cebule
2 l wody
3 szklanki cukru
3 szklanki octu 10 %
3 łyżki przyprawy curry
3 łyżki soli
liście selera lub kawałek selera (korzeń)
gorczyca
Przygotowanie:
Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na słupki. Kawałki ogórków ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać po liściu selera (kawałeczku selera) oraz kilka ziarenek gorczycy.
Wystudzoną zalewę wymieszać i zalać ogórki. Pasteryzować 2 minuty.