KuchniaWeDwoje.pl

Orkiszowy chleb z cukinią

Przepis na  orkiszowy chleb z cukinią wypatrzyłam na youtube.com (dokładniej mówiąc zagapiłam z kanały MissPKproject ) 😉

Przepis na chleb orkiszowy z cukinią jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście wyszedł przepyszny – lekko słodkawy, miękki i wilgotny. Ja oczywiście dodałam dużą ilość ulubionych ziaren.
Serdecznie polecam przepis i zapraszam na kanał MissPKproject 🙂


  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 10 – 12 kromek (forma 23 cm x 10 cm)

Składniki:

200 g cukinii
1 jajko
1 szklanka mąki orkiszowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek syropu klonowego
1/3 szklanki oleju (u mnie olej arachidowy)
1 łyżka nasion chia
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka słonecznika łuskanego
2 łyżki pestek dyni
½ – 1 łyżeczkę soli

Przygotowanie:

Cukinie obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do dużej miski. Posolić i odstawić na 10 minut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić.

Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Do ciasta dodać ulubione nasiona i doprawić solą.

Ciasto przelać do blaski (ja użyłam blaszki sylikonowej o wymiarach 23 cm x 10 cm) i piec w temperaturze 200 stopni przez 40 – 45 minut.

Krok po kroku:

1. Cukinie zetrzeć na tarce

2. Posolić cukinię i odstawić na chwilę; następnie wycisnąć sok

3. Dodać jajko i proszek do pieczenia

4. Następnie wsypać mąkę i wymieszać

5. Wlać syrop klonowy oraz olej

6. Dodać ulubionych nasion

7. Ciasto przelać do formy

8. Upiec ciasto i wystudzić

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version