KuchniaWeDwoje.pl

Passata pomidorowa

Passata pomidorowa to jeden z moich samodzielnych przetworów. Nie lubię robić przetworów i zdecydowanie jest to specjalność mojego męża. W tym roku postanowiłam, że musi się to zmienić!
I jak to bywa początki były trudne… Moja passata nijak nie przypominała tych ze sklepu, była rzadka jak zupa i przez kilka godzin musiałam ją gotować… Nie wiem, czy to wina przepisu, czy wodnistości pomidorków koktajlowych…
Ale koniec końców passata pomidorowa smakuje rewelacyjnie! Jest pikantna i lekko słodkawa, a ja takie połączenia lubię najbardziej!

  Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 3 h czas gotowania)
  Ilość porcji: 2 butelki po 600 ml

Składniki:

2 kg dojrzałych pomidorów
250 g cebuli (2 sztuki)
250 g jabłek
½ l octu jabłkowego
450 g cukru pudru
3 płaskie łyżeczki soli (według uznania)
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne (chili)
szczypta pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Zalewa:
Przyprawy zagotować z octem (1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka soli). Przestudzić.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Cebulę, jabłka również obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa zagotować w zalewie, do czasu aż będą miękkie, zmiksować.

Do całości dodać cukier i gotować, aż cukier się rozpuści. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.

Całość gotować do czasu zgęstnienia, u mnie było to 3 godziny (wszystko zależy od rodzaju pomidorów, im bardziej wodniste tym czas gotowania będzie dłuższy).

Gorącą passatę przelać do butelek lub słoików i szczelnie zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krok po kroku:

1. Przygotować zalewę

2. Obrać pomidory

3. Pokroić cebulę oraz jabłko

4. Do odcedzonej zalewy dodać warzywa

5. Gotować do miękkości

6. Zmiksować i dodać cukier puder

7. Gotować do czasu zgęstnienia

8. Gorącą passatę przelać do butelek i odstawić do wystudzenia

Pobierz wersję do druku:                                           

 

Exit mobile version