KuchniaWeDwoje.pl

Piernik przekładany

Piernik – chyba nie ma osoby, która choć raz w życiu go nie jadła, dziś mam dla Was przepis na tradycyjny piernik przekładany powidłami. Często jest na naszych świątecznych stołach, a nowych pomysłów na jego wykonanie, udekorowanie i przełożenie masami jest co niemiara.
Mój przepis na piernika jest z zeszytu mojej mamy – jest on bardzo prosty i szybki.
Ja robię go bardzo często, gdy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego, dlaczego? Odpowiedź jest prosta – potrzebne składniki na jego wykonanie mam zawsze w kuchni.



  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm)

Składniki:

Ciasto:
125 g margaryny
180 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
300 g mąki
2 jajka
2 łyżki powideł

Dodatkowo:
200 ml powideł

Przygotowanie:

Margarynę roztopić i wystudzić.

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto przez 5 minut.

Ciasto wyłożyć na formę (9 x 33 cm) posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką.
Piec 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż.
Przełożyć piernika powidłami.

 Krok po kroku:

1. Roztopić margarynę

2. Zmiksować wszystkie składniki

3. Piec w podłużnej formie

4. Przeciąć ciasto wzdłuż

5. Posmarować ciasto powidłami

6. Wysmarowany płat przykryć drugą warstwą ciasta

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version