KuchniaWeDwoje.pl

Polędwiczka z kurkami

Jesień to niewątpliwie sezon na grzybowy, więc rozpoczynam tę porę roku od przepisy na polędwiczkę z kurkami. Bardzo prosty i pyszny przepis!


  Czas wykonania: 40 min
  Ilość porcji: 4 porcje (około 16 kawałków mięsa)

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej
250 g kurek
1 duża cebula
200 ml śmietanki 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyścić.

Mój sposób czyszczenia: Do dużej miski wlewam ciepłą wodę i zanurzałam grzyby w wodzie, delikatnie je mieszam. Następnie czekam około 3 minut, aż cały osad spłynie na dno. Wyławiam kurki i za pomocą małego nożyka delikatnie ściągam pozostały brud, który nie zszedł z grzybów.

Cebulę posiekać na drobną kostkę i usmażyć na łyżce masła, do czasu aż się zeszkli.

Dodać obrane kurki, smażyć około 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Mięso pokroić na 1 – 1,5 centymetrowe plastry.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Polędwiczkę posolić oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem, a następnie smażyć mięso przez około 2-3 minuty z każdej ze stron.

Do podsmażonej cebulki z kurkami wlać śmietankę i odrobinę doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zagotować, tak aby sos lekko zgęstniał.

Następnie dodać podsmażone kawałki polędwiczki, posypać natką pietruszki i wymieszać.

Krok po kroku:

1. Oczyścić grzyby

2. Podsmażyć cebulkę

3. Do cebuli dodać kurki

4. Oczyszczoną polędwiczkę pokroić

5. Mięso podsmażyć

6. Do grzybów dodać śmietankę przyprawy

7. Mięso przełożyć do sosu

8. Dodać natkę pietruszki i całość wymieszać

Pobierz wersję do druku:                                           

Exit mobile version