KuchniaWeDwoje.pl

Pstrąg z imbirem

Od Nowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko.

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 2 – 4

Składniki:

2 pstrągi (lub dorsze)
kawałek świeżego imbiru (20 g)
1 papryka
1 por
2 pomidory
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki masła
szczypta pieprzu
szczypta soli

Przygotowanie:

Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym.

Obranego pora pokrój w plastry i podsmaż na maśle. W międzyczasie pokrój paprykę oraz pomidory w kostkę i dodaj na patelnię. Przez kilka minut smaż warzywa.

Tak przygotowane warzywa przesyp do naczynia żaroodpornego, a na nie połóż ryby. Ryby obłóż pokrojonym w plastry imbirem i piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Rybę podawaj z pieczonymi warzywami, sałatką z pora i ziemniakami.

Krok po kroku:

1. Przygotować rybę; doprawić

2. Polać olejem

3. Pokroić pora

4. Podsmażyć pora

5. Dodać paprykę i pomidory

6. Przełożyć warzywa do naczynia, ułożyć rybę i plastry imbiru

Pobierz wersję do druku:

Exit mobile version